Menu

Kwaadaardige huidtumoren in België. Huidige situatie, trends & toekomst

Kwaadaardige huidtumoren in België

Huidige situatie, trends & toekomst

Wat is bekend?
  • De meeste kwaadaardige huidtumoren (>90%) zijn basocellulaire en spinocellulaire carcinoma’s; melanomen vertegenwoordigen ongeveer 8% van deze groep.
  • Meer dan de helft van de diagnoses van kwaadaardige huidkanker wordt gesteld op een leeftijd ouder dan 70 jaar.
  • In het algemeen hebben kwaadaardige huidtumoren een goede prognose; melanomen vertonen het meest agressieve karakter en hebben de slechtste prognose.
Wat is nieuw?
  • Eén Belg op zes wordt geconfronteerd met huidkanker vóór de leeftijd van 75 jaar, het risico op non-melanoom huidkanker is zo’n tien keer groter dan het risico op een melanoom.
  • Bij vrouwen in de leeftijdscategorie 15-29 jaar is melanoom de meest frequente kanker.
  • Het risico op huidkanker in België neemt jaarlijks toe, met ongeveer 10% meer risico op basocellulaire carcinomen, 7% op spinocellulaire carcinomen en 5% op melanomen.

Inleiding

Het jaarlijks aantal vastgestelde huidtumoren in België neemt gestaag toe (figuur 1).1-4 In 2016 werden in België 39 242 invasieve huidkankers gediagnosticeerd, overeenkomend met 38% van het totale aantal nieuw vastgestelde invasieve tumoren. Het overgrote merendeel van de huidtumoren (91%) betreft carcinomen (i.e. basocellulair en spinocellulair carcinoma) en wordt gezamenlijk benoemd als non-melanoom huidtumoren. De tweede belangrijkste groep (8%) zijn de ...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

Lien van Walle en Liesbet Van Eycken zijn verbonden aan de Stichting Kankerregister.

Citeer dit artikel

van Walle L, Van Eycken L. Kwaadaardige huidtumoren in België: huidige situatie, trends & toekomst. Huisarts Nu 2019;48:130-4.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!