Menu

Baarmoederhalskankerscreening in een multiculturele patiëntenpopulatie. Rol van upward en downward communicatie in de moeder-dochterrelatie

Baarmoederhalskankerscreening in een multiculturele patiëntenpopulatie

Rol van upward en downward communicatie in de moeder-dochterrelatie

Wat is bekend?
  • De huidige screeningsgraad naar baarmoederhalskanker is in Vlaanderen met zo’n 60% ondermaats; in stedelijke gebieden met grote culturele diversiteit is dit slechts 50%.
  • Upward en downward communicatie tussen moeder en dochter kan stimuleren om de screeningsgraad te verhogen.
Wat is nieuw?
  • In tegenstelling tot de literatuur geven vrouwen in dit onderzoek aan dat hun screeningsgedrag niet beïnvloed wordt door dat van hun moeder.
  • De communicatie van dochter naar moeder (upward) lijkt een interessante strategie om een populatie niet- gescreende vrouwen te bereiken.

Inleiding

Baarmoederhalskanker is een traag ontwikkelende maligniteit, die in België 3% van de nieuw ontstane kankers bij vrouwen vertegenwoordigt. Tot 80% van de gevallen van baarmoederhalskanker kan worden voorkomen door het screeningsprogramma, dat in 2013 werd opgestart.1 Deelname is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend, zeker niet voor vrouwen van allochtone origine met een lage sociaaleconomische status, lage opleidingsgraad en beperkte kennis van de Nederla...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Laura van der Linden was huisarts-in-opleiding ten tijde van het onderzoek, Universiteit Antwerpen en is nu huisarts;
  • Veronique Verhoeven is huisarts en senior onderzoeker van de vakgroep Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg, Universiteit Antwerpen.

Citeer dit artikel

van der Linden L, Verhoeven V. Baarmoederhalskankerscreening in een multiculturele patiëntenpopulatie: rol van upward en downward communicatie in de moeder-dochterrelatie. Huisarts Nu 2019;48:135-9.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.