Menu
Geavanceerd zoeken

Mijn collega’s en ik zijn net, na een vermoeiende ochtend met veel telefoontjes en patiënten, aan het lunchen als de spoedtelefoon gaat. Tussen 13.00 en 13.30 uur kunnen patiënten ons enkel bereiken als er een spoedgeval is. De doktersassistente neemt de telefoon op en ik spits mijn oren. Vandaag ben ik de arts die instaat voor de spoedgevallen.

Raymond heeft ons verlaten, eer­gisteren, wellicht in de late nacht. Het tijdstip van overlijden kon niet met zekerheid worden vastgesteld. Hij was overigens niet gekend met zware pathologie.

Doorgaans zijn de afwijkingen van de mondholte, net zoals huidafwijkingen, onmiddellijk toegankelijk voor inspectie. Maar net zoals bij heel wat huidafwijkingen ligt een zekerheidsdiagnose meestal niet voor de hand. De differentiële diagnose dringt zich op. Het liefst had je dan ook een handleiding die je met een systematische aanpak de weg toont. Het boek van prof. van der Waal slaagt daarin ten dele.

Ouders met een kinderwens hebben het vaak heel erg moeilijk. De vruchtbaarheidsbehandelingen hebben vaak complicaties. Veel kinderwensouders kunnen ook moeilijk over hun gevoelens spreken. Dit boek wil alle aspecten van een kinderwens bespreekbaar maken en probeert hulpmiddelen aan te bieden om beter met stress en verdriet om te gaan.

De Romeinen wisten het al: een gezonde geest in een gezond lichaam. We aanvaarden het tweede deel van die wijsheid al langer, maar dit boek gaat over het eerste deel. Hoe je leeft, heeft ook een grote impact op je geest.

In een vlotte schrijfstijl geeft klinisch psychologe Séverine Van De Voorde ons tips, tools en tricks om onze weg te vinden doorheen de mentale jungle. Deze omvat ons brein en alles wat we aan ons hoofd hebben, maar ook onze context van een complexe, veeleisende maatschappij.

De commercialisering van de pil stond in de jaren 60 aan de basis van de seksuele revolutie én de emancipatie van de vrouw. Sindsdien is het arsenaal aan contraceptiemiddelen explosief uitgebreid, waardoor het als zorgverlener moeilijk kan zijn om uit de ‘anticonceptiesupermarkt’ de best aangepaste methode te kiezen.

Evidence-based medicine (EBM) combineert het best beschikbare wetenschappelijke bewijs met de wensen van de patiënt en de klinische expertise van de arts. In de praktijk is dit is belangrijk maar ingewikkeld.

Op 18 november 2020, de Europese Antibioticadag, publiceerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een evidence-based richtlijn voor het verantwoord voorschrijven van antibiotica in de tandartspraktijk. Samen met de experten uit de universitaire wereld en de privétandartspraktijken werd een lijst opgesteld van indicaties waarbij vaak antibiotica worden voorgeschreven in de tandartspraktijk.

Ondervoeding houdt verband met negatieve gezondheidsuitkomsten, zoals verlies van spiermassa (sarcopenie), een hoger risico op complicaties en infecties tijdens ziekenhuisopname, vertraagde wondgenezing, gedaalde immuniteit, een afgenomen longfunctie en uiteindelijk een verhoogde mortaliteit.