Menu

Wat is de huidige aanpak van bedplassen? Wetenschappelijke adviezen en behandelingsmogelijkheden

Wat is de huidige aanpak van bedplassen?

Wetenschappelijke adviezen en behandelingsmogelijkheden

Wat is bekend?
  • Kinderen met bedplassen ervaren ernstige gevolgen op diverse levensdomeinen.
  • Bij een kind ouder dan vijf jaar is het niet normaal om meer dan tweemaal per week nat te zijn.
Wat is nieuw?
  • Gebruik van plaswekker of desmopressine in tabletvorm zijn de best onderbouwde en aan te raden strategieën om bedplassen aan te pakken.
  • Imipramine is bewezen doeltreffend bij bedplassen, maar wordt niet aangeraden omwille van mogelijke cardiotoxische neveneffecten.

Inleiding

Op de leeftijd van zeven jaar heeft één op tien kinderen nog meer dan driemaal per week een natte nacht. En zelfs op volwassen leeftijd plast nog 1 tot 3% ‘s nachts in bed.

Internationaal is er consensus om bedplassen aan te pakken vanaf de leeftijd van vijf à zes jaar. Zowel de ICCS (International Children’s Continence Society) als de EAU (European Association of Urology) zijn op dat vlak actief. Ook in België bestaat reeds een aantal jaar een werkgroe...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

An Bael is kinderarts en kindernefroloog, verbonden aan het Plascentrum ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis Antwerpen en VZW droge nachten.

Citeer dit artikel

Bael A. Wat is de huidige aanpak van bedplassen? Wetenschappelijke adviezen en behandelingsmogelijkheden. Huisarts Nu 2019;48:175-9.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.