Menu

Hoe kan de opvang van slachtoffers van seksueel geweld beter? Samenwerking tussen eerste lijn en Zorgcentra na Seksueel Geweld

Hoe kan de opvang van slachtoffers van seksueel geweld beter?

Samenwerking tussen eerste lijn en Zorgcentra na Seksueel Geweld

Wat is bekend?
  • In België maakte 64% van de 16- tot 69-jarigen een vorm van seksueel geweld mee: 81% van de vrouwen en 48% van de mannen.
  • Zorgcentra na Seksueel Geweld bieden gratis medische, forensische en psychologische zorg. Slachtoffers, steun­figuren en zorgverleners kunnen ook anoniem contact opnemen via mail, chat of telefoon: https://www.seksueelgeweld.be.
Wat is nieuw?
  • Een nauwe samenwerking in doorverwijzing, behandeling en opvolging tussen de eerste lijn en de Zorgcentra na Seksueel geweld kan bijdragen tot een meer patiëntgerichte, holistische en continue zorg.
  • Huisartsen hebben nood aan bijkomende vorming en tools om hun ­kennis, vaardigheden en ervaring in de opvang van slachtoffers van seksueel geweld te optimaliseren.

Inleiding

Seksueel geweld is wereldwijd een volksgezondheidsprobleem. Het eerste representatief onderzoek naar seksueel geweld bij de Belgische bevolking gebeurde in 2020 en toonde aan dat 64% van de bevraagden in de leeftijdscategorie 16 tot 69 jaar één of andere vorm van seksueel slachtofferschap in het leven heeft meegemaakt (figuur).1 Bovendien maakte 44% seksueel geweld mee in de twaalf maanden die aan hun deelname voorafgingen, vooral in de leeftijdsgro...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

Anke Vandenberghe en Ines Keygnaert zijn verbonden aan de Vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg; International Centre for Reproductive Health, Universiteit Gent.

Citeer dit artikel

Vandenberghe A, Keygnaert I. Hoe kan de opvang van slachtoffers van seksueel geweld beter? Samenwerking tussen eerste lijn en Zorgcentra na Seksueel Geweld. Huisarts Nu 2022;51:61-6.

Trefwoorden

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.