Menu

Wat staat er in het omstandig medisch verslag? Aanpassingen in het kader van de procedure van gedwongen opname

Wat staat er in het omstandig medisch verslag?

Aanpassingen in het kader van de procedure van gedwongen opname

Wat is bekend?
  • De procedure ‘gedwongen opname’, vroeger ‘collocatie’ genoemd, is erg belastend voor patiënt en de betrokken (huis)arts.
  • Huisartsen willen actief betrokken worden voor eigen patiënten, maar staan niet te springen om procedures op te starten voor patiënten die ze niet kennen.
Wat is nieuw?
  • Huisartsen laten een interventie voor een gedwongen opname liever over aan artsen met een bijzondere interesse en opleiding.
  • Een commissie van het federaal parlement buigt zich over aanpassingen aan de procedure gedwongen opname inclusief ideeën voor een model van ‘omstandig geneeskundig verslag’ dat huisartsen meer houvast moet bieden.

Inleiding

Het beroven van iemands vrijheid om medische redenen, met een gedwongen opname in de psychiatrie, is iets wat niemand zichzelf of zijn dierbaren toewenst. In Huisarts Nu werd doorheen de jaren regelmatig over dit onderwerp geschreven.1,2 Vooral het concrete verloop van de procedure blijft aandacht vragen.3

Tot 1990 verliep de procedure via de burgemeester. Een werkwijze waarvoor België gedurende meer dan een decennium herhaaldelijk werd v...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Jan De Lepeleire is verbonden aan het Academisch Centrum Huisartsgeneeskunde KU Leuven en de Eerstelijnszone Zuidoost Rand Antwerpen;
  • Nathalie De Landtsheer is verbonden aan de Eerstelijnszone Zuidoost Rand Antwerpen;
  • Katrien Adriaensen en Eva Van Meerbeeck zijn huisartsen in de regio Mortsel.

Citeer dit artikel

De Lepeleire J, De Landtsheer N, Adriaensen K, Van Meerbeeck E. Wat staat er in het omstandig medisch verslag? Aanpassingen in het kader van de procedure van gedwongen opname. Huisarts Nu 2023;52:184-5.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.