Menu

Implementatie van een zorgpad hartfalen. Wat is het effect op de levenskwaliteit van de patiënt?

Implementatie van een zorgpad hartfalen

Wat is het effect op de levenskwaliteit van de patiënt?

Wat is bekend?
  • Belangrijke diagnoses, zoals hartfalen, worden te weinig correct geregistreerd in het Elektronisch Medisch Dossier (EMD).
  • Een zorgpad hartfalen, opgestart in de tweede lijn, verbetert de levenskwaliteit, vermindert  hospitalisaties voor hartfalen en doet de mortaliteit dalen.
Wat is nieuw?
  • Een diagnostische audit in het Elektronisch Medisch Dossier (EMD) verhoogt in belangrijke mate de correcte codering van hartfalen.
  • Een zorgpad hartfalen, opgestart in de eerste lijn, verbetert de levenskwaliteit vooral bij patiënten met initieel een slechte levenskwaliteit.
     

Inleiding

Chronisch hartfalen is een belangrijk probleem omwille van de vergrijzende populatie, de impact op de kwaliteit van leven, de herhaaldelijke ziekenhuisopnames en de hoge mortaliteit.1 Het is bekend dat een multidisciplinair zorgprogramma met opvolging door gespecialiseerde hartfalenverpleegkundigen de sterfte doet dalen, hartfalenhospitalisaties vermindert en de levenskwaliteit verbetert.1,2

Huisartsen hebben een centrale rol bij de zorg v...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Annelies Lefevre, Miek Smeets, Willem Raat en Bert Vaes zijn verbonden aan het Academisch Centrum Voor Huisartsgeneeskunde, KU Leuven. 

Citeer dit artikel

Lefevre A, Smeets M, Raat W, Vaes B. Implementatie van een zorgpad hartfalen: wat is het effect op de levenskwaliteit van de patiënt? Huisarts Nu 2020;49:220-4.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.