Menu

Zorg voor patiënten met hartfalen. Tien basisregels

Zorg voor patiënten met hartfalen

Tien basisregels

Wat is bekend?
 • De prevalentie van hartfalen neemt toe.
 • Behandelen en opvolgen van patiënten met hartfalen leidt tot grote kosten voor de gezondheidszorg. 
 • Nauwkeurige opvolging door de huisarts van patiënten met hartfalen leidt tot betere therapietrouw en minder ziekenhuisopnames. 
   
Wat is nieuw?
 • Gericht opsporen van patiënten met hartfalen kan via een uitgebreide audit in het Elektronisch Medisch Dossier (EMD).
 • NT-proBNP (natriuretische peptiden) is een belangrijke diagnostische marker.
   

Inleiding

Hartfalen is een belangrijk probleem. Ten eerste door de hoge prevalentie van de aandoening: 10-20% van de patiënten tussen de 70 en 80 jaar lijdt aan hartfalen.1 Ten tweede door de grote impact op de kwaliteit van leven: draaglast van symptomen, herhaaldelijke ziekenhuisopnames en verhoogd risico op overlijden.1 Ten derde door de hoge gezondheidskosten, vooral ten gevolge van frequente ziekenhuisopnames (1-2% van het Riziv-budget).1

...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
 • Eenmalig aanmelden
 • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

Hartfalen is een belangrijke en veelvoorkomende diagnose in de huisartsenpraktijk die vaak te weinig of te laat vastgesteld wordt. Een uitgebreide diagnostische audit in het EMD, er snel genoeg aan denken, natriuretische peptiden inzetten bij de diagnose en tijdig verwijzen voor een echocardiografie, zijn belangrijke aandachtspunten om het diagnostisch proces te verbeteren.

Eens de diagnose gesteld is, is gecodeerde registratie in het EMD cruciaal, naast patiënteneducatie. Bij patiënten met een gedaalde ejectiefractie moet de hartfalenmedicatie opgedreven worden tot de maximaal getolereerde dosis en moet jaarlijks de ijzerstatus gecontroleerd worden. Verwijzing is noodzakelijk indien zij symptomatisch blijven onder tri-therapie. Nauwe opvolging na ontslag uit het ziekenhuis heeft een grote impact, net zoals tijdig starten met vroegtijdige zorgplanning. 

Citeer dit artikel

Smeets M, Raat W, Vandenhoudt H, Vaes B. Zorg voor patiënten met hartfalen: tien basisregels. Huisarts Nu 2020;49:216-9.  

Trefwoorden

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.