Menu

Obesitas als risicofactor voor ernstige COVID-19. Belangrijkste mechanismen in het ontstaan van complicaties

Obesitas als risicofactor voor ernstige COVID-19

Belangrijkste mechanismen in het ontstaan van complicaties

Wat is bekend?
  • Obesitas is een belangrijke risicofactor voor ernstige complicaties en verhoogde mortaliteit bij COVID-19-­patiënten.
  • Obesitas beïnvloedt het verloop van COVID-19 en verhoogt het aantal receptoren voor SARS-CoV-2.
Wat is nieuw?
  • Obesitas wordt geassocieerd met een chronische ontsteking als gevolg van immuunactiviteit in disfunctioneel hypertrofisch en hypoxisch vetweefsel.
  • Een belangrijke les uit deze pandemie is het belang van een gezonde levensstijl om het verloop van COVID-19 positief te beïnvloeden.

Inleiding

Een groot aantal patiënten die ernstige symptomen of complicaties vertonen bij COVID-19, hebben overgewicht of lijden aan obesitas. Deze aandoening blijkt een belangrijke risicofactor te zijn voor ernstige complicaties en verhoogde mortaliteit bij COVID-19-patiënten.

Vetweefsel, oorspronkelijk beschouwd als een eenvoudig orgaan voor het opslaan van energie, wordt momenteel beschouwd als één van de belangrijkste endocriene organen. Adipocyten produceren adip...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

Fien Demeulemeester is master in de sport- en bewegingswetenschappen en specialist in Research and Development bij Natura Foundation (Nederland).

Citeer dit artikel

Demeulemeester F. Obesitas als risicofactor voor ernstige COVID-19: belangrijkste mechanismen in het ontstaan van complicaties. Huisarts Nu 2021;50:169-171.

Trefwoorden

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.