Menu

Omgevingslawaai

Omgevingslawaai: een sluikse en onderschatte ziekmaker

Een sluikse en erg onderschatte ziekmaker

Wat is bekend?
  • Blootstelling aan omgevingslawaai door het verkeer neemt nog steeds toe.
  • Lawaai (overdag en ‘s nachts) heeft een negatief effect op vele vlakken van de gezondheid: cardiovasculair, immunologisch, metabool en mentaal.
Wat is nieuw?
  • De negatieve impact van lawaai op de gezondheid is ook waarneembaar bij personen die ‘gewend’ zijn aan het omgevingslawaai en zich dus niet subjectief gehinderd voelen overdag of er ’s nachts niet wakker van worden.
  • De gezondheidseconomische kosten door het omgevingslawaai van de nationale luchthaven worden geschat op 2 tot 2,5 miljard euro per jaar.

Inleiding

Lawaai is ‘ongewenst geluid’. Het kan schade toebrengen aan het gehoor maar heeft ook extra-auditieve effecten. Volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) omvat ‘omgevingslawaai’ alle vormen van lawaai in de leefomgeving, met uitzondering van lawaai op de werkvloer. Alle vormen van verkeer (weg-, trein-, vliegverkeer) en burenlawaai zijn de belangrijkste bronnen, maar daarnaast kunnen ook horeca, festivals, industrie, bouw, windmolens,… veel...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

Marc Goethals is cardioloog, verbonden aan het OLV Ziekenhuis in Aalst.

Citeer dit artikel

Goethals M. Omgevingslawaai: een sluikse en erg onderschatte ziekmaker. Huisarts Nu 2024;53:102-5.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.