Menu

Welke aanpak bij perifeer arterieel vaatlijden? Gesuperviseerde oefentherapie en leefstijlaanpassing versus heelkunde

Welke aanpak bij perifeer arterieel vaatlijden?

Gesuperviseerde oefentherapie en leefstijlaanpassing versus heelkunde

Wat is bekend?
  • Als behandeling van ook de milde vorm (etalagebenen) van perifeer arterieel vaatlijden wordt percutane revascularisatie steeds vaker toegepast.
  • Het uiteindelijke effect van heelkundige revascularisatie is vaak ontgoochelend op middellange en lange termijn.
Wat is nieuw?
  • Gesuperviseerde oefentherapie is op lange termijn even doeltreffend als heelkunde en het effect op de wandelafstand houdt langer aan.
  • Beweegadvies zonder professionele coaching werpt weinig vruchten af.

Inleiding

Perifeer arterieel vaatlijden komt voor bij 7% van de 50-plussers, bij 15 tot 20% van de 70-plussers en bij meer dan de helft van personen ouder dan 80 jaar.

Ongeveer 30% is symptomatisch: pijn, moeheid, krampen in de benen (kuit, heup of bil) bij inspanning en verdwijnend in rust binnen een tiental minuten. De meerderheid van de patiënten met perifeer arterieel vaatlijden blijft jarenlang stabiel, terwijl bij een op vijf de klachten toenemen. Jaarlijks evolue...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Marleen Finoulst is hoofdredacteur Gezondheid en Wetenschap, en verbonden aan het Belgisch Centrum voor Evidence-based Medicine;
  • Fons De Schutter is verbonden aan de Wetenschappelijke Vereniging Vlaamse Kinesitherapeuten en EBPracticenet;
  • Bruno Zwaenepoel is verbonden aan de vakgroep Revalidatiewetenschappen, UGent en aan de Wetenschappelijke Vereniging Vlaamse Kinesitherapeuten.

Citeer dit artikel

Finoulst M, De Schutter F, Zwaenepoel B. Welke aanpak bij perifeer arterieel vaatlijden? Gesuperviseerde oefentherapie en leefstijlaanpassing versus heelkunde. Huisarts Nu 2019:48:13-5.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.