Menu

Hoe de zorg voor patiënten met diabetes type 2 optimaliseren? Een gezamenlijke verantwoordelijkheid van arts en apotheker

Hoe de zorg voor patiënten met diabetes type 2 optimaliseren?

Een gezamenlijke verantwoordelijkheid van arts en apotheker

Wat is bekend?
  • Patiënten met diabetes type 2 lopen een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen en zijn vaak polygemediceerd.
  • Patiënten met diabetes kunnen rekenen op een multidisciplinaire omkadering via de verschillende zorgtrajecten.
Wat is nieuw?
  • Dankzij het Medisch-Farmaceutisch Overleg (MFO) kunnen artsen en apothekers samen de begeleiding van patiënten met diabetes type 2 optimaliseren.
  • De therapie(on)trouw van deze patiënten kan worden vastgesteld door de apotheker om samen met de arts deze te verbeteren.

Inleiding

In België heeft 6,7% van de volwassen Belgische bevolking een gediagnosticeerde diabetes, waarvan 85-90% diabetes type 2. Door toenemend sedentair leven en overgewicht schat men het aantal personen met diabetes type 2 in België tegen 2040 op 8% van de populatie.

In de behandeling van diabetes type 2 is er door de jaren heen wel wat evolutie. Waar oorspronkelijk glycemiecontrole het doel was, kwam er ook aandacht voor schade aan de eindorganen (oog, nier,...) ...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Silas Rydant is apotheker en verbonden aan de Koninklijke Apothekers Vereniging Antwerpen (KAVA).
  • Peter Dieleman is huisarts en verbonden aan het Centrum voor Huisartsengeneeskunde, vakgroep Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Antwerpen.

Citeer dit artikel

Rydant S, Dieleman P. Hoe de zorg voor patiënten met diabetes type 2 optimaliseren? Een gezamenlijke verantwoordelijkheid van arts en apotheker. Huisarts Nu 2019;48:32-4.

Trefwoorden

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.