Menu

Levensverwachting en doodsoorzaken in Vlaanderen. Analyse van de grote trends

Levensverwachting en doodsoorzaken in Vlaanderen

Analyse van de grote trends

Wat is bekend?
  • Elke arts die een aangifte van een overlijden invult, draagt actief bij aan de statistieken over sterftecijfers, doodsoorzaken, levensverwachting, verloren levensjaren, enzovoort.
  • In 2017 bedroeg de levensverwachting bij geboorte in Vlaanderen 82,2 jaar: 84,5 jaar voor vrouwen en 80,0 jaar voor mannen. De levensverwachting steeg sinds de 19e eeuw en stijgt nog steeds.
Wat is nieuw?
  • De stijging in de levensverwachting in de laatste decennia wordt vooral verklaard door een daling van de sterfte door cardiovasculaire, oncologische en respiratoire aandoeningen.
  • Door de vergrijzing van de bevolking worden dementie en andere neurodegeneratieve aandoeningen steeds belangrijker als doodsoorzaak.

Inleiding

Elke arts die een aangifte van een overlijden invult, draagt actief bij aan de statistieken over sterftecijfers, doodsoorzaken, levensverwachting, verloren levensjaren, enzovoort. De C-strook (medisch geheim) van het aangifteformulier werpt daarbij een licht op de doodsoorzaken. Sinds 1993 verwerkt, codeert en analyseert Zorg en Gezondheid deze gegevens voor Vlaanderen.

Begrippen

Met gestandaardiseerde sterfte bedoelen we in deze tekst het direct na...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Anne Kongs is arts-epidemioloog, Agentschap Zorg en Gezondheid.
  • Heidi Cloots is data-analist, Agentschap Zorg en Gezondheid.

Citeer dit artikel

Kongs A, Cloots H. Levensverwachting en doodsoorzaken in Vlaanderen: analyse van de grote trends. Huisarts Nu 2019;48:66-74.

Trefwoorden

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.