Menu

Pijnbestrijding bij kinderen met een otitis media acuta. Percepties van huisartsen en ouders

Pijnbestrijding bij kinderen met een otitis media acuta

Percepties van huisartsen en ouders

Wat is bekend?
  • Oorpijn is een prominent symptoom en doet ouders naar de huisarts gaan.
  • In de praktijk geven huisartsen niet altijd duidelijke adviezen over pijnstilling, waardoor kinderen onnodig oorpijn kunnen houden.
Wat is nieuw?
  • Ouders aanvaarden adequate pijnstilling als eerste aanpak van een otitis media acuta, als huisartsen de pijnbestrijding in detail uitleggen en aangeven waarom antibiotica niet nodig zijn.
  • Een gerichte scholing biedt huisartsen handvaten om meer nadruk te leggen op het bestrijden van symptomen met pijnmedicatie in plaats van het behandelen van de infectie met antibiotica.

Inleiding

Oorpijn is een prominent symptoom van een otitis media acuta en heeft als zodanig een grote invloed op de ziektebeleving van (ouders van) kinderen met otitis media acuta.1 Internationale richtlijnen adviseren daarom goede pijnstilling voor alle kinderen met een otitis media acuta, gedoseerd volgens gewicht of leeftijd.2-4 Paracetamol is het medicijn van eerste keuze; bij onvoldoende verlichting kan ibuprofen gegeven worden in plaats van, of als toev...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Rick T van Uum en Roderick P Venekamp zijn verbonden aan het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universiteit van Utrecht;
  • Anne GM Schilder is verbonden aan het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universiteit van Utrecht, en aan evidENT, Ear Institute, University College London;
  • Roger AMJ Damoiseaux is verbonden aan het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universiteit van Utrecht;
  • Sibyl Anthierens is verbonden aan de vakgroep Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg (ELIZA), Universiteit Antwerpen.

Citeer dit artikel

van Uum RT, Venekamp RP, Schilder AGM, Damoiseaux RAMJ, Anthierens S. Pijnbestrijding bij kinderen met een otitis media acuta: percepties van huisartsen en ouders. Huisarts Nu 2019;48:56-9.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!