Menu

Cellulaire immuuntherapie bij kanker. Nieuwe mogelijkheden met dendritische celvaccinaties

Cellulaire immuuntherapie bij kanker

Nieuwe mogelijkheden met dendritische celvaccinaties

Wat is bekend?
  • De meest gebruikte vorm van cellulaire immunotherapie is de allogene hematopoïetische stamceltransplantatie, waarbij beenmergcellen van de patiënt vervangen worden door die van een donor.
  • Bij cellulaire immunotherapie krijgt de patiënt levende immuuncellen toegediend, die in staat zijn om kankercellen in het lichaam op te sporen en te vernietigen.
Wat is nieuw?
  • Nieuwe vormen van celtherapie, zoals dendritische celvaccinaties, worden op dit moment wereldwijd uitgetest.
  • Met gepersonaliseerde dendritische celvaccinaties werd een verlengde overleving vastgesteld bij patiënten met verschillende maligniteiten, zonder ernstige toxiciteitsverschijnselen.

Inleiding

Tot op vandaag hebben de meeste patiënten die lijden aan een acute myeloïde leukemie een slechte prognose, met een gemiddelde vijfjaarsoverleving van 26,6%. Eén van de belangrijkste redenen van vroegtijdig overlijden is herval, zelfs wanneer volledige ziekteremissie bereikt werd na behandeling met chemotherapie. Dit herval wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van overblijvende leukemiecellen.

Een gekende strategie om de resterende leukemiecellen na chemoth...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Ann Van de Velde is verbonden aan de dienst Hematologie, Universitair Ziekenhuis Antwerpen;
  • Sébastien Anguille is verbonden aan de dienst Hematologie, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde, Antwerpen en Acute Leukemia Committee, Belgian Hematology Society;
  • Wai-Ping Lee, Jolien Van den Bossche en Evelien Smits zijn verbonden aan het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde, Antwerpen;
  • Zwi Berneman is verbonden aan de dienst Hematologie, Universitair Ziekenhuis Antwerpen en het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde, Antwerpen;

Citeer dit artikel

Van de Velde A, Anguille S, Lee W-P, Van den Bossche J, Smits E, Berneman Z. Cellulaire immuuntherapie bij kanker: nieuwe mogelijkheden met dendritische celvaccinaties. Huisarts Nu 2019;48:244-7.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!