Menu

Statine-intolerantie en (sterk) verhoogd cardiovasculair risico. Alternatieven voor statinebehandeling

Statine-intolerantie en (sterk) verhoogd cardiovasculair risico

Alternatieven voor statinebehandeling

Wat is bekend?
  • Statines zijn eerste keuze voor patiënten met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed én een (sterk) verhoogd cardiovasculair risicoprofiel.
  • Statinetherapie leidt vaak tot onvoldoende cholesterolverlaging door statine-intolerantie, gedaalde therapietrouw en minder aandacht van de clinicus om de streefwaarden te bereiken (‘clinical inertia’).
Wat is nieuw?
  • Het aantal patiënten dat zegt statines niet te verdragen neemt toe, alsook het aantal personen onder statinebehandeling dat de LDL-cholesterol-streefwaarden in het serum niet bereikt.
  • Mogelijke alternatieven om de LDL-cholesterol in het bloed te verlagen zijn: leefstijlaanpassing, ezetimibe, PCSK9-inhibitoren en bempedoïnezuur.

Inleiding

Verlaging van het low density lipoprotein (LDL) in het serum speelt een pivotale rol in de risicobeheersing van de (cardiovasculaire) mortaliteit bij patiënten met een (sterk) verhoogd risico.1 Jammer genoeg wordt minder dan 50% van de patiënten met een hoog cardiovasculair risico optimaal behandeld om de LDL-cholesterolstreefwaarde te bereiken.2 Momenteel wordt een behandeling immers als effectief beoordeeld als de LDL-cholesterol in het serum &l...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Aurelia Steyaert is als huisarts-in-opleiding verbonden aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Antwerpen;
  • Marcel Twickler is verbonden aan het Departement Endocrinologie, Diabetologie en Metabole Ziekten, AZ Monica Deurne en aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Antwerpen;
  • Amber Sabbe en Aurelia Steyaert droegen evenveel bij aan dit manuscript en dienen aldus beiden beschouwd te worden als hoofdauteur.

Citeer dit artikel

Sabbe A, Steyaert A, Twickler M. Statine-intolerantie en (sterk) verhoogd cardiovasculair risico: alternatieven voor statinebehandeling. Huisarts Nu 2022;51:293-7.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.