Menu

Vertrouwenspersoon en vertegenwoordiger. Wat is het wettelijk kader?

Vertrouwenspersoon en vertegenwoordiger

Wat is het wettelijk kader?

Wat is bekend?
  • Elke patiënt kan een vertrouwenspersoon aanduiden om hem/haar bij te staan en een vertegenwoordiger benoemen om zijn/haar rechten uit te oefenen als hij/zij dit zelf niet langer kan.
  • Heeft de patiënt geen vertegenwoordiger aangeduid, dan treedt een cascadesysteem in werking op het moment dat hij/zij wilsonbekwaam wordt: bewindvoerder (aangesteld door vrederechter), (samenwonende of wettelijke) partner, meerderjarig kind, ouder en ten slotte broer/zus.
  • Wanneer elke vertegenwoordiger ontbreekt, behartigt de zorgverlener de belangen van de patiënt in multidisciplinair overleg. Dit is ook het geval bij een conflict tussen twee of meerdere personen die als vertegenwoordiger kunnen optreden.
Wat is nieuw?
  • Een vertegenwoordiger kan ook worden aangeduid via een geregistreerde zorgvolmacht.

Inleiding

Op 18 april is het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Een patiënt heeft altijd de mogelijkheid om zich te laten bijstaan door een vertrouwenspersoon. Ook kan de patiënt, wanneer hij/zij (nog) wilsbekwaam is, een vertegenwoordiger aanduiden. Zodra de persoon zijn/haar rechten als de patiënt niet langer kan uitoefenen, doet de aangeduide vertegenwoordiger dat in zijn/haar plaats.

Wat is de rol van de vertrouwenspersoon?

De vertrouwensp...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

Karen Mullié is juridisch stafmedewerker van de Christelijke Mutualiteiten (CM).

Citeer dit artikel

Mullié K. Vertrouwenspersoon en vertegenwoordiger: wat is het wettelijk kader? Huisarts Nu 2020;49:82-3.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!