Menu

Aanpak van een frozen shoulder. Een moeilijk te ontrafelen en behandelen pathologie

Aanpak van een frozen shoulder.

Een moeilijk te ontrafelen en behandelen pathologie

Wat is bekend?
  • Bij een frozen shoulder gaat het om een diffuse ontsteking van de synoviale membraan en een progressieve fibrosering die binnen één tot negen maanden leidt tot een contractuur van het totale glenohumerale gewrichtskapsel.
  • Patiënten met diabetes of aandoeningen van de schildklier hebben een vijf tot zeven keer hoger risico op het ontwikkelen van een frozen shoulder.
Wat is nieuw?
  • De voorbije twee decennia neemt de incidentie en prevalentie van frozen shoulder toe.
  • De behandeling (informatie verschaffen, farmacotherapie en kinesitherapie) volgt de mate van reactiviteit waarin de patiënt zich bevindt.

Inleiding

Een ‘frozen shoulder’ ontwikkelt zich gewoonlijk tussen het 40e en 60e levensjaar, vaker bij vrouwen dan mannen, en kenmerkt zich door een spontane start van schouderpijn met beperkingen van zowel actieve als passieve bewegingen. De prevalentie in de algemene populatie bedraagt 2-5%, terwijl dit oploopt tot 39% bij patiënten met diabetes mellitus. Patiënten met diabetes of aandoeningen van de schildklier hebben een vijf tot zeven keer hoger risico op het ontwikkele...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Michel GCAM Mertens is verbonden aan de afdeling Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de UAntwerpen en is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Pain in Motion;
  • Mira Meeus is verbonden aan de afdeling Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de UAntwerpen en UGent en is medeoprichter van de onderzoeksgroep Pain in Motion;
  • Filip Struyf is verbonden aan de afdeling Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de UAntwerpen en is kinesitherapeut bij Revagaver.

Citeer dit artikel

Mertens MGCAM, Meeus M, Struyf F. Aanpak van een frozen shoulder: een moeilijk te ontrafelen en behandelen pathologie. Huisarts Nu  2020;49:70-4.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!