Menu

Gezondheidseffecten van PFAS-vervuiling

Gezondheidseffecten van PFAS-vervuiling

Welk advies kunnen huisartsen aan patiënten geven?

Wat is bekend?
  • PFAS-vervuiling is wijdverspreid in Vlaanderen en de natuurlijke afbraak van deze moleculen in het lichaam en het milieu verloopt zeer traag.
  • Bodem, grondwater en vegetatie kunnen lange tijd besmet zijn, waardoor hoge waarden in het bloed van omwonenden gevonden worden.
Wat is nieuw?
  • Verschillende gezondheidseffecten zijn mogelijk gelinkt aan PFAS-blootstelling, waaronder stijging van leverenzymen, verstoring van het lipidenmetabolisme en een verminderde antistofrespons na vaccinatie met tetanus en difterie.
  • De causaliteit van deze relaties en de klinische relevantie van de gevonden gezondheidseffecten blijven onduidelijk.

Inleiding

In juni 2021 werd tijdens werken aan de Oosterweelverbinding op Antwerpen Linkeroever een hoge concentratie aan perfluoroctaansulfonzuur (PFOS) gemeten in de bodem. In de weken tot maanden nadien ging er een golf van verontwaardiging doorheen Vlaanderen, omdat de overheid al enkele jaren op de hoogte zou zijn geweest van deze vervuiling. De bron van deze vervuiling bleek de 3M fabriek in Zwijndrecht te zijn. Er ontstond onrust onder de lokale bevolking, maar ook in ander...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

Pieter Jansen is huisarts en doctoraatstudent Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde KU Leuven.

Citeer dit artikel

Jansen P. Gezondheidseffecten van PFAS-vervuiling: welk advies kunnen huisartsen aan patiënten geven? Huisarts Nu2023;52:270-3.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.