Menu

Rationeel gebruik van antidepressiva

Rationeel gebruik van antidepressiva

Samenwerking tussen huisarts en apotheker ondersteunt de patiënt

Wat is bekend?
  • In België worden antidepressiva te vaak en te lang gebruikt.
  • De vier voorkeurspreparaten voor de medicamenteuze aanpak van depressie in de eerste lijn zijn: citalopram, escitalopram, fluoxetine en sertraline.
Wat is nieuw?
  • De huisapotheker heeft een goed zicht op de therapietrouw van patiënten en kan uitzoeken wie chronisch antidepressiva gebruikt en hierdoor in aanmerking kan komen voor medicatieafbouw.
  • Afbouwschema’s, begeleid door huisapotheker en huisarts, helpen patiënten om te stoppen met antidepressiva.

Inleiding

Eén op vijf Belgen ervaart ooit klachten van een depressie. De aanpak start met voorlichting (psycho-educatie), dagstructurering, activiteitenplanning, dagelijkse wandelingen en psychologische interventies. Antidepressiva komen pas in aanmerking bij onvoldoende effect van deze maatregelen. Patiënten met ernstig sociaal disfunctioneren, een voorgeschiedenis van een (ernstige) depressie, grote lijdensdruk of zwaarwegende psychische comorbiditeit komen sneller in aanmerki...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Sara De Schutter is apotheker en verbonden aan Meduplace, Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA);
  • Silas Rydant is apotheker en verbonden aan Meduplace, Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) en aan de Vrije Universiteit Brussel.

Citeer dit artikel

De Schutter S, Rydant S. Rationeel gebruik van antidepressiva: samenwerking tussen huisarts en apotheker ondersteunt de patiënt. Huisarts Nu 2023;52:275-7.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.