Waarom is ultrabewerkte voeding zo verslavend?
Waarom is ultrabewerkte voeding zo verslavend?
In onze evolutionaire strijd was voldoende calorieën vergaren een cruciale factor om te overleven en waren suikers en vetten dus een fantastische energiebron. Maar ze waren weinig voorhanden. De vroegmoderne mens betrok zijn levensnoodzakelijke vetten uit oliën in vruchten, zaden en vis; suikers kwamen uit rijpe vruchten en honing. Daardoor zijn we voorgeprogrammeerd om alles wat vet, zoet en zout is, lekker te vinden. Die drang is nog sterker bij opgroeiende kinderen.
Verder lezen? Aanmelden...
Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.
Aanmelden- Eenmalig aanmelden
- Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Hulp nodig?
Contacteer ons bij problemen
Staf Henderickx is huisarts en auteur van het boek ‘Dit slik ik niet meer’.