Ultrabewerkte voeding tast de gezondheid aan
Ultrabewerkte voeding tast de gezondheid aan
De stille epidemie in de supermarkt
- Snijden, invriezen, koken, pasteuriseren of gisten vergemakkelijken de opslag van voedsel en vergroten de voedselveiligheid.
- Ultrabewerkt voedsel ondergaat intensieve industriële behandelingen met toevoeging van suikers, vetten, zout en chemische additieven.
- Zeventig procent van het assortiment in de supermarkten bestaat uit ultrabewerkte voeding.
- Er is een epidemiologisch verband tussen het consumeren van ultrabewerkte voeding en een toegenomen algemeen sterfterisico, obesitas, slaapstoornissen, kanker, neurodegeneratieve aandoeningen en dementie.
Inleiding
Vandaag ondergaat praktisch alle te koop aangeboden voeding een of andere bewerking, zoals snijden, invriezen, koken, pasteuriseren of fermenteren. Die bewerkingen vergemakkelijken de opslag, vergroten de voedselveiligheid (voorkomen van voedselvergiftigingen) en vermijden verspilling. Deze bewerkingen maken voeding veiliger, gebruiksvriendelijker en verruimen het aanbod voor de consument.
Bij ultrabewerkte voedi...
Verder lezen? Aanmelden...
Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.
Aanmelden- Eenmalig aanmelden
- Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Hulp nodig?
Contacteer ons bij problemen
- Staf Henderickx is huisarts en auteur van het boek ‘Dit slik ik niet meer’.
Citeer dit artikel
Henderickx S. Ultrabewerkte voeding tast de gezondheid aan. De stille epidemie in de supermarkt. Huisarts Nu 2025;54:160-2.