Menu

Ultrabewerkte voeding tast de gezondheid aan

Ultrabewerkte voeding tast de gezondheid aan

De stille epidemie in de supermarkt

Wat is bekend?
  • Snijden, invriezen, koken, pasteuriseren of gisten vergemakkelijken de opslag van voedsel en vergroten de voedselveiligheid.
  • Ultrabewerkt voedsel ondergaat intensieve industriële behandelingen met toevoeging van suikers, vetten, zout en chemische additieven.
Wat is nieuw?
  • Zeventig procent van het assortiment in de supermarkten bestaat uit ultrabewerkte voeding.
  • Er is een epidemiologisch verband tussen het consumeren van ultrabewerkte voeding en een toegenomen algemeen sterfterisico, obesitas, slaapstoornissen, kanker, neurodegeneratieve aandoeningen en dementie.

Inleiding

Vandaag ondergaat praktisch alle te koop aangeboden voeding een of andere bewerking, zoals snijden, invriezen, koken, pasteuriseren of fermenteren. Die bewerkingen vergemakkelijken de opslag, vergroten de voedselveiligheid (voorkomen van voedselvergiftigingen) en vermijden verspilling. Deze bewerkingen maken voeding veiliger, gebruiksvriendelijker en verruimen het aanbod voor de consument.

Bij ultrabewerkte voedi...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Staf Henderickx is huisarts en auteur van het boek ‘Dit slik ik niet meer’.

Citeer dit artikel

Henderickx S. Ultrabewerkte voeding tast de gezondheid aan. De stille epidemie in de supermarkt. Huisarts Nu 2025;54:160-2.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.