Menu

Kwaliteit van voorschrijven van antibiotica. Onderzoek van dossiergegevens in vijf huisartsenwachtposten

Kwaliteit van voorschrijven van antibiotica

Onderzoek van dossiergegevens in vijf huisartsenwachtposten

Wat is bekend?
  • Een zelflimiterende infectie is de meest voorkomende reden om de huisartsenwachtpost te contacteren.
  • Voor de wachtarts speelt onzekerheid een rol en is het al dan niet voorschrijven van antibiotica een complexe beslissing.
Wat is nieuw?
  • Voor respiratoire infecties schrijven wachtartsen nog steeds te vaak antibiotica voor.
  • Wachtartsen kiezen te frequent voor een niet-eerstekeuzeantibioticum bij respiratoire infecties, tandproblemen, erysipelas en urinaire infecties.
  • In geval van sinusitis, bronchitis, pneumonie en cystitis overschrijdt het aantal voorschriften voor chinolonen de internationaal aanvaarde limiet.

Inleiding

De meest voorkomende reden om de huisartsenwachtpost te contacteren is een infectie.1 De meeste patiënten met een infectie die zich hier aanbieden, zullen spontaan genezen. Op de wachtpost voelen artsen zich echter in een andere professionele rol dan in hun eigen praktijk.2,3 Omdat ze hier niet vertrouwd zijn met de context van de patiënt, is het al dan niet voorschrijven van antibiotica tijdens een dienst op de wachtpost een complexere aangelegen...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

Annelies Colliers, Niels Adriaenssens, Sibyl Anthierens, Stephaan Bartholomeeusen, Hilde Philips, Roy Remmen en Samuel Coenen zijn verbonden aan het Departement Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg Antwerpen (ELIZA), Centrum Huisartsgeneeskunde, Universiteit Antwerpen.

Citeer dit artikel

Colliers A, Adriaenssens N, Anthierens S, Bartholomeeusen S, Philips H, Remmen R, Coenen S. Kwaliteit van voorschrijven van antibiotica: onderzoek van dossiergegevens in vijf huisartsenwachtposten. Huisarts Nu 2019;48:300-3.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.