Menu

Hoe fibrose en cirrose voorkomen bij niet-alcoholische leversteatose? Risicoberekening volgens klinische fibrosescores in de eerste lijn

Hoe fibrose en cirrose voorkomen bij niet-alcoholische leversteatose?

Risicoberekening volgens klinische fibrosescores in de eerste lijn

Wat is bekend?
  • Door de toenemende prevalentie van obesitas is er de laatste jaren een sterke toename van Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD).
  • Levensstijlaanpassing is de hoeksteen van de behandeling, onafhankelijk van het individueel berekend risico.
Wat is nieuw?
  • Door leveraantasting in de asymptomatische fase vast te stellen kan de evolutie naar fibrose en cirrose worden vertraagd.
  • In een geselecteerde risicopopulatie kan het risico op fibrose berekend worden door een combinatie van niet-invasieve scores op basis van bloedonderzoek en een transiënte elastografie (bijvoorbeeld Fibroscan).
  • Momenteel lopen fase III-studies om het effect te evalueren voor anti-­fibrotische medicatie.

Inleiding

Alcoholic Fatty Liver Disease (AFLD) en non-alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) zijn de twee belangrijkste oorzaken van chronisch leverlijden in West-Europa. Door de toenemende prevalentie van obesitas in België is er de laatste jaren ook een toename in NAFLD en meer gevorderde vormen van Niet-Alcoholische Steatohepatitis.

Het opsporen van leveraantasting in de asymptomatische fase laat toe om in te grijpen op het mogelijk progressieve verloop naar fibrose e...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Marlies Devos is verbonden aan het Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg, KU Leuven;
  • Judith Wellens is verbonden aan Translational Research in Gastrointestinal Disorders, KU Leuven;
  • Birgitte Schoenmakers is verbonden aan het Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg, KU Leuven;
  • Christophe Van Steenkiste is verbonden aan het Departement Gastro-enterologie & Hepatologie AZ Maria-Middelares, Gent en het Departement Gastro-enterologie & Hepatologie, Universiteit Antwerpen.

Citeer dit artikel

Devos M, Wellens J, Present L, ­Schoenmakers B, Van Steenkiste C. Hoe fibrose en cirrose voorkomen bij niet-alcoholische leversteatose? Risico­berekening volgens klinische fibrosescores in de eerste lijn. Huisarts Nu 2021;50:41-3.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.