Menu

Toename van opioïdengebruik

Toename van opioïdengebruik

Hoe het aantal voorschriften beperken bij niet-kankergerelateerde pijn?

Wat is bekend?
  • Ook in de eerste lijn stijgt het aantal opioïdenvoorschriften om chronische niet-kankergerelateerde pijn te behandelen.
  • Patiënten met musculoskeletale en neurologische pijn krijgen steeds vaker een voorschrift met opiaten, waarna langdurig gebruik kan volgen.
Wat is nieuw?
  • Vrouwen, oudere patiënten en personen met een lagere socio-economische status hebben meer kans om met opiaten behandeld te worden.
  • Er is nood aan praktijkgerichte en educatieve interventies die laagdrempelige alternatieve behandelingen aanbieden voor patiënten met chronische niet-kankergerelateerde pijn.

Inleiding

Er is internationale bezorgdheid over de stijgende trends in het voorschrijven van opioïden in de westerse wereld. Onder andere in Australia, Engeland en de Verenigde Staten wordt deze toename grotendeels toegeschreven aan het voorschrijven voor chronische pijn die niet door kanker wordt veroorzaakt (‘niet-kankergerelateerde pijn’).1 Ook in Nederland wordt het opioïdenprobleem steeds zichtbaarder: in 2017 werd 82% van het aantal dagelijkse doses opi...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Ivanna Oleksandrivna Alieksina is huisarts-in-opleiding;
  • Birgitte Schoenmakers is huisarts en verbonden aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde, KULeuven.

Citeer dit artikel

Alieksina IO, Schoenmakers B. Toename van opioïdengebruik: hoe het aantal voorschriften beperken bij niet-kankergerelateerde pijn? Huisarts Nu 2024;53:25-7.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.