Menu

Instrumenten voor benzomanagement: te weinig bekend en gebruikt? Afbouw van slaap- en kalmeermiddelen kan beter

Instrumenten voor benzomanagement: te weinig bekend en gebruikt?

Afbouw van slaap- en kalmeermiddelen kan beter

Wat is bekend?
  • België staat wereldwijd al jaren in de top drie van landen die het meest benzodiazepines en z-drugs gebruiken.
  • Een stopbrief en patiënteducatie, al dan niet geschreven, zijn effectieve korte interventies voor het verminderen van benzodiazepine- en z-drugsgebruik.

Inleiding

Ondanks sensibiliseringscampagnes blijft het gebruik van slaapmedicatie, met name benzodiazepines en z-drugs, torenhoog in België (tabel). Tijdens de coronapandemie namen slaapproblemen, net zoals angst en depressie, bovendien fors toe. In 2020 stelde de vijfde COVID-19-gezondheidsenquête vast dat bijna driekwart (73%) van de Belgische bevolking slaapproblemen ervoer en ongeveer één op vijf een angst- (23%) of depressieve stoornis (22%) vertoonde.1

...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

Kristien Coteur, Marc Van Nuland en Birgitte Schoenmakers zijn verbonden aan het Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg, Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde, KU Leuven.

Citeer dit artikel

Coteur K, Van Nuland M, Schoenmakers B. Instrumenten voor benzomanagement: te weinig bekend en gebruikt? Afbouw van slaap- en kalmeermiddelen kan beter. Huisarts Nu 2022;51:230-2.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.