Menu

De verpleegkundige als complementaire partner. Praktijkonderzoek naar taakverschuiving in de chronische zorg

De verpleegkundige als complementaire partner

Praktijkonderzoek naar taakverschuiving in de chronische zorg

Wat is bekend?
  • De stijging van het aantal chronisch zieken vraagt om een reorganisatie van de huisartsgeneeskunde.
  • Verpleegkundigen zijn meer en meer erkend als complementaire partner van de huisarts in de zorg voor chronische patiënten.
Wat is nieuw?
  • Patiënten met een chronische aandoening maken vlot de overstap van arts naar verpleegkundige.
  • Huisartsen ervaren een toegenomen kwaliteit en vreugde in hun werk dankzij het vertrouwen, de transparantie, afspraken, intervisie en een duidelijk opvolgprotocol.
  • Goed comanagement hangt samen met de anciënniteit, ervaring in de werksetting en de juiste competenties van zowel de huisarts als verpleegkundige.

Inleiding

Het Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent startte in 2000 in de gelijknamige wijk. In dit wijkgezondheidscentrum zijn 4390 patiënten ingeschreven; meer dan de helft van deze patiënten is tussen de 25 en 65 jaar met recht op een verhoogde tegemoetkoming.

Het team bestaat uit een veertigtal personeelsleden (33,5 VTE): tien huisartsen, zeven verpleegkundigen, vijf kinesisten, twee maatschappelijk werkers, één diëtiste, één podologe en één pedicure, een onthaa...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Leen Roobaert is zorgcoördinator en praktijkondersteuner in het Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent en praktijklector Verpleegkunde Hogeschool Gent;
  • Bruno Art is huisarts in het Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent en is verbonden aan de Vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg Universiteit Gent.

Citeer dit artikel

Roobaert L, Art B. De verpleegkundige als complementaire partner: praktijkonderzoek naar taakverschuiving in de chronische zorg. Huisarts Nu 2022;51:24-7.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.