Menu

Management van lipidenstoornissen. Een betere aanpak door Medisch-Farmaceutisch Overleg

Management van lipidenstoornissen

Een betere aanpak door Medisch-Farmaceutisch Overleg

Wat is bekend?
  • LDL-cholesterol neemt een prominente plaats in als cardiovasculaire risicofactor.
  • Cholesterolremmers worden vaak niet optimaal ingezet en consequent gebruikt.
Wat is nieuw?
  • Het Medisch-Farmaceutisch Overleg Cholesterol tussen huisartsen en apothekers biedt praktische handvaten om cholesterolverlagers beter te benutten.
  • Slechts 4% van patiënten met familiale hypercholesterolemie is gekend. Via een klinisch scoresysteem is gerichte opsporing realiseerbaar.

Inleiding

Het doel van het Medisch-Farmaceutisch Overleg Cholesterol (MFO Cholesterol) tussen huisartsen en apothekers is om de medicamenteuze behandeling van patiënten met hyperlipidemie te optimaliseren.1

Dit artikel geeft handvaten om het juiste statine te kiezen, de behandeling aan te passen en bespreekt ook de zin en onzin van mogelijke alternatieven zoals rodegistrijst.2,3 Tot slot wordt aandacht besteed aan familiale hypercholesterolemie en ...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

Frederick Smet, Joachim Truijens en Hans De Loof zijn verbonden aan het Laboratory of Physiopharmacology, Universiteit Antwerpen.

Citeer dit artikel

Smet F, Joachim Truijens J, De Loof H. Management van lipidenstoornissen: een betere aanpak door Medisch-Farmaceutisch Overleg. Huisarts Nu 2023;52:242-5.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.