Menu

Hoe jonge transgender personen begeleiden? Van eerste kennismaking tot opvolging tijdens een transitietraject

Hoe jonge transgender personen begeleiden?

Van eerste kennismaking tot opvolging tijdens een transitietraject

Wat is bekend?
  • ‘Transgender’ is een verzamelterm voor mensen van wie de genderidentiteit (innerlijke gendergevoel) niet volledig overeenstemt met het geslacht bij de geboorte.
  • Een transitietraject is sterk geïndivualiseerd, afhankelijk van persoonlijke noden en behoeften, en kan op elk moment veranderen.
Wat is nieuw?
  • Transgenderzorg omvat een reeks psychologische, sociale, gedrags- en medische interventies om de genderidentiteit van een individu te bevestigen.
  • Jonge transpersonen en hun families worden uitvoerig ingelicht over het transitietraject: de te verwachten veranderingen, de gekende en ongekende gevolgen.

De trans(gender)paraplu

Wat betekent transgender?

‘Transgender’ is een verzamelterm die mensen beschrijft van wie de genderidentiteit (innerlijke gendergevoel) niet volledig overeenstemt met het geslacht dat hen werd toegewezen bij de geboorte.1 De term dekt een brede waaier aan verschillende binaire en niet-binaire genderidentificaties en belevingen. Hierbij wordt ook vaak verwezen naar het concept van de ‘transparaplu’, waaronder alle genderbelevin...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

Silke Stalpaert is huisarts en sportarts in het Zeepreventorium in De Haan.

Citeer dit artikel

Stalpaert S. Hoe jonge transgender personen begeleiden? Van eerste kennismaking tot opvolging tijdens een transitietraject. Huisarts Nu 2023;52:219-21.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.