Menu

Gezondheidsproblemen bij personen met een verstandelijke beperking

Gezondheidsproblemen bij personen met een verstandelijke beperking

Nood aan een systematische gezondheidscheck

Wat is bekend?
  • Personen met een verstandelijke beperking hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen en nemen vaak verschillende medicaties.
  • Deze gezondheidsproblemen en polymedicatie kunnen effect hebben op hun levenskwaliteit en duur.
Wat is nieuw?
  • Een systematische jaarlijkse gestructureerde gezondheidsfollow-up bij personen met een verstandelijke beperking is in België nog niet geïmplementeerd.
  • De huisarts zou een belangrijke rol kunnen spelen in deze systematische aandacht voor bepaalde klachten en preventie en in een geïntegreerde en doelgerichte zorg.

Inleiding

Huisartsen zorgen voor de gezondheid van een brede populatie aan patiënten, inclusief de meest kwetsbaren onder ons. Personen met een verstandelijke beperking vormen hierin een gevarieerde, uitdagende maar eerder kleine groep. Deze groep verdient specifieke aandacht in de huisartsenpraktijk, omdat hun gezondheidsbehoeften aanzienlijk verschillen van de algemene bevolking.

Het aantal mensen met een verstandelijke beperking in België is niet precies bekend; in ...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Annelies Colliers is huisarts in het Dienstverleningscentrum Zevenbergen en is verbonden aan de onderzoeksgroep Handicapstudies, Vakgroep ELIZA, Universiteit Antwerpen;
  • Anke Van Dijck is neuroloog en is verbonden aan de onderzoeksgroep Handicapstudies, Vakgroep ELIZA, Universiteit Antwerpen;
  • Esther Bakker-van Gijssel is arts verstandelijk gehandicapten en is verbonden aan de academische werkplaats Sterker op eigen benen, RadboudUMC, Nijmegen.

Citeer dit artikel

Colliers A, Van Dijck A, Bakker-van Gijssel E. Gezondheidsproblemen bij personen met een verstandelijke beperking: nood aan een systematische gezondheidscheck. Huisarts Nu 2024;53:54-7.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.