Eerstelijnszorg buiten de kantooruren. Verschillen tussen Vlaanderen en Nederland
Eerstelijnszorg buiten de kantooruren
Verschillen tussen Vlaanderen en Nederland
- Na de oprichting van de huisartsenwachtposten nam het aantal patiëntencontacten op de spoedgevallendiensten in Nederland af, maar niet in Vlaanderen.
- Het aantal consultaties op de huisartsenwachtposten buiten de kantooruren ligt hoger in Nederland dan in Vlaanderen.
- De consultaties in Vlaanderen hebben voornamelijk te maken met infecties, terwijl in Nederland de gezondheidsproblemen zeer verscheiden zijn.
- De verschillen kunnen verband houden met de poortwachtersrol van de huisarts in Nederland, de telefonische triage, het telefonisch medisch advies,financiële drempels en het aantal jaar ervaring met het systeem.
Inleiding
Hoewel Vlaanderen en Nederland naast elkaar liggen, heeft de zorg buiten de kantooruren er zich verschillend ontwikkeld. In Nederland herorganiseerden de huisartsen rond de eeuwwisseling de eerstelijnsgezondheidszorg in avond-, nacht en weekenduren (ANW). Zo ontstond er een verschuiving van kleine rotatiegroepen naar grootschalige huisartsenwachtposten met 50 à 250 huisartsen die de zorg opnemen voor populaties van 100 000 tot 500 000 inwoners.1 Op basis van ...
Verder lezen? Aanmelden...
Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.
Aanmelden- Eenmalig aanmelden
- Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Hulp nodig?
Contacteer ons bij problemen
- Annelies Colliers is verbonden aan de onderzoeksgroep Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg Antwerpen (ELIZA), Universiteit Antwerpen;
- Marleen Smits is verbonden aan het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in Utrecht en aan IQ healthcare, Radboud Institute for Health Sciences, Radboudumc Nijmegen;
- Tessa Jansen is verbonden aan het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in Utrecht;
- Roy Remmen en Stephaan Bartholomeeusen zijn verbonden aan de onderzoeksgroep Eerstelijns- en interdisciplinaire zorg Antwerpen (ELIZA), Universiteit Antwerpen;
- Robert Verheij is verbonden aan het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in Utrecht.
Citeer dit artikel
Colliers A, Smits M, Jansen T, Remmen R, Bartholomeeusen S, Verheij R. Eerstelijnszorg buiten de kantooruren: verschillen tussen Vlaanderen en Nederland. Huisarts Nu 2020;49:112-5.
Dit is een ingekorte en bewerkte vertaling van: Smits M, Colliers A, Jansen T, Remmen R, Bartholomeeusen S, Verheij R. Examining differences in out-of-hours primary care use in Belgium and the Netherlands: a cross-sectional study. European Journal of Public Health 2019;29:1018-24.