Menu

Vandaag ondergaat praktisch alle te koop aangeboden voeding een of andere bewerking, zoals snijden, invriezen, koken, pasteuriseren of fermenteren. Die bewerkingen vergemakkelijken de opslag, vergroten de voedselveiligheid (voorkomen van voedselvergiftigingen) en vermijden verspilling.

In onze evolutionaire strijd was voldoende calorieën vergaren een cruciale factor om te overleven en waren suikers en vetten dus een fantastische energiebron.

Is intermittent vasten nu een hype of kan het ook een hulp zijn om te vermageren en het cardiovasculair risico te verminderen? Op dit artikel uit onze vorige nummer kwam een reactie van huisarts Staf Henderickx. Auteur Silke Stalpaert geeft antwoord.

Ik ben een oudere huisarts en heb de hele evolutie in de huisartsgeneeskunde na de Tweede Wereldoorlog zelf van dichtbij beleefd. Er is de sympathieke én toe te juichen evolutie naar multidisciplinaire samenwerking en vervrouwelijking.

Tijdens een van de hittegolven van de laatste jaren besprak ik op huisbezoek bij een patiënte de maatregelen die ze voor haar inwonende moeder kon nemen. Ze onderbrak me: “Dokter, volgende week wordt er airconditioning geïnstalleerd. Dan is het probleem van de baan.”