Gezin uit balans. Aanpak van kindermishandeling in de huisartsenpraktijk
Gezin uit balans
Aanpak van kindermishandeling in de huisartsenpraktijk
- Het gedwongen leven in een gezinsbubbel verhoogt de spanning tussen de gezinsleden en kan tot escalaties leiden.
- Chronisch huiselijk geweld kan aanslepende somatische klachten geven waarvoor niet meteen een verklaring te vinden is.
- Bij vermoeden van huiselijk geweld is het noodzakelijk om door te vragen naar feiten en situaties om de realiteit in beeld te krijgen.
- Enkel een door elk gezinslid gedragen ziektetheorie van beschermende elementen en risicofactoren maakt een gemeenschappelijk plan van aanpak mogelijk.
Van ziektetheorie tot plan van aanpak
Ayse, 19 jaar, acute stijve nek en spierpijn
December 2020: België is in semilockdown. Ayse, 19 jaar oud, is van Slovaakse origine, zit in haar tweede jaar industrieel ingenieur en legt de lat hoog voor zichzelf. Ze is de oudste dochter in een eenoudergezin: haar moeder is drie jaar geleden overleden aan longkanker en de maternale oma van 73 jaar oud woont in bij het gezin dat verder nog bestaat uit haar v...
Verder lezen? Aanmelden...
Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.
Aanmelden- Eenmalig aanmelden
- Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Hulp nodig?
Contacteer ons bij problemen
- Linde Tilley is huisarts in Gent en trainer ‘huiselijk geweld’ bij Domus Medica;
- Hanne Creupelandt is psycholoog bij de Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg, UGent en trainer ‘huiselijk geweld’ bij Domus Medica.
Citeer dit artikel
Tilley L, Creupelandt H. Gezin uit balans: aanpak van kindermishandeling in de huisartsenpraktijk. Huisarts Nu 2021;50:244-7.