Menu

Onafhankelijkheid van de geraadpleegde arts bij euthanasie. Nieuwe adviezen van de Euthanasiecommissie

Onafhankelijkheid van de geraadpleegde arts bij euthanasie

Nieuwe adviezen van de Euthanasiecommissie

Wat is bekend?
  • Een arts die euthanasie toepast, dient één dan wel twee artsen te raadplegen, afhankelijk van het feit of de patiënt al dan niet kennelijk binnen afzienbare tijd zal overlijden.
  • De geraadpleegde artsen-consulenten dienen onafhankelijk te zijn, maar de wet bepaalt het begrip niet en geeft ook geen criteria om deze onafhankelijkheid te toetsen.
Wat is nieuw?
  • ‘Onafhankelijkheid’ van de arts-­consulent ten opzichte van de arts die een euthanasie plant, houdt in: geen familiale band, geen hiërarchische verhouding, geen formeel juridisch samenwerkingsverband.
  • Onafhankelijkheid van de arts-­consulent ten opzichte van de patiënt die om euthanasie vraagt, houdt in: geen familiale band en geen regelmatige therapeutische relatie.

Daling in het aantal ­euthanasie­verzoeken

Tussen 1 januari 2020 en 31 december 2020 werden in België 2444 euthanasiegevallen geregistreerd.1 Dat is, voor het eerst sinds de start van de registraties, een daling (met 7,9%) ten opzichte van het aantal gevallen in 2019 (figuur 1). Vooral het uitvoeren van euthanasie bij niet-terminale patiënten nam af. Normaal schommelt dat tussen 15 en 17% van het aantal aangegeven gevallen van euthanasie, terwijl het in 20...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Anne-Sophie Penasse is juriste bij Domus Medica;
  • Dirk Avonts is hoofdredacteur van Huisarts Nu.

Citeer dit artikel

Penasse A-S, Avonts D. Onafhankelijkheid van de geraadpleegde arts bij euthanasie: nieuwe adviezen van de Euthanasiecommissie. Huisarts Nu 2021;50:235-9.

Trefwoorden

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.