Menu

Baarmoederhalskankerscreening: een taak voor de praktijkverpleegkundige? Laagdrempelige screening kan kwetsbare groepen bereiken

Baarmoederhalskankerscreening: een taak voor de praktijkverpleegkundige?

Laagdrempelige screening kan kwetsbare groepen bereiken

Wat is bekend?
  • Door het bevolkingsonderzoek en de reflex om een gynaecoloog te raadplegen verdwijnt baarmoederhalskankerscreening uit de huisartsenpraktijken.
  • Vrouwelijke patiënten verkiezen voor een intiem onderzoek eerder een vrouwelijke zorgverlener.
  • De takenlast van de huisarts stijgt, waardoor taakverdeling en samenwerking met praktijkverpleegkundigen noodzakelijk is.
Wat is nieuw?
  • Een informatiecampagne en gerichte uitnodigingen zetten vrouwen uit kwetsbare groepen aan om een uitstrijkje te laten uitvoeren.
  • Praktijkverpleegkundigen zijn goed geplaatst om baarmoederhalskankerscreening in een huisartsenpraktijk op te zetten en op te volgen.
  • Het aanbieden van baarmoederhalskankerscreening verlaagt de drempel om ook voor andere taken de verpleegkundige te raadplegen.

Inleiding

Huisartsen vertrouwen vooral op het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) om vrouwen op te roepen voor baarmoederhalskankerscreening. De uitvoering van het uitstrijkje gebeurt ook meer bij de gynaecoloog. In 2021 namen gynaecologen 84,7% van de screeningsuitstrijkjes voor hun rekening en huisartsen 15,2%.1 Daardoor verliezen huisartsen een belangrijk onderdeel van seksuele en reproductieve gezondheid uit het oog.

Is deze evolutie omkeerbaar? Is het mog...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)

Eva Reymenants is verpleegkundige in een huisartsenpraktijk (VIHP) in Sint-Niklaas.

Citeer dit artikel

Reymenants E. Baarmoederhalskankerscreening: een taak voor de praktijkverpleegkundige? Laagdrempelige screening kan kwetsbare groepen bereiken. Huisarts Nu 2023;52:130-2.

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.