Menu

Medische en psychologische opvang van gevangenen. Verschillen tussen België en Nederland

Medische en psychologische opvang van gevangenen

Verschillen tussen België en Nederland

Wat is bekend?
  • In België en Nederland is de eerstelijnszorg in de gevangenissen vooral een taak van huisartsen: in 2015 werd bijna 80% van het kwart miljoen consultaties uitgevoerd door huisartsen.
  • Artsen met gedetineerden als patiënten balanceren tussen het opbouwen van een vertrouwensrelatie en naleven van het veiligheidsregime in de gevangenis.
  • Alle patiëntenrechten en de zogenaamde ‘equivalence of care with that of the community’ gelden ook voor wie opgesloten is in een gevangenis.
Wat is nieuw?
  • Vergeleken met Nederland is een één-op-één relatie van arts en patiënt niet gebruikelijk in de Belgische gevangenissen.
  • In Nederland gebeurt triage van patienten door de verpleging, in België niet.
  • In België is de (acute) psychiatrische zorg en de psychologische ondersteuning voor gevangenen ondermaats.

Inleiding

Een gedetineerde in België heeft het recht om dagelijks een arts te zien. In 2015 raadpleegde elke (werk)dag 10% van de gedetineerden de gevangenisarts, wat resulteerde in gemiddeld 18,3 consultaties per gedetineerde per jaar.

In Nederland is een verpleegkundige het eerste aanspreekpunt, waarna, indien nodig, een consult bij de arts wordt voorzien. Deze werkwijze beperkt in Nederland de werkdruk voor de arts en garandeert het beroepsgeheim en de vertrouwensrel...

Verder lezen? Aanmelden...

Ben je Domus Medica lid of Huisarts Nu abonnee? Dan kan je na "Aanmelden" het volledige artikel lezen. Ben je nog geen lid of abonnee, dan word je na "Aanmelden" naar het juiste formulier gestuurd.

Aanmelden
  • Eenmalig aanmelden
  • Lees alle artikels van HuisartsNu digitaal
Auteur(s)
  • Jan Matthys is huisarts, voormalig gevangenisarts in Gent en verbonden aan de vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg, Universiteit Gent;
  • Mathieu Hallyn is huisarts, gevangenisarts in Brugge en verbonden aan de vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg, Universiteit Gent;
  • Anneleen Miclotte is huisarts en verbonden aan de vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg, Universiteit Gent;
  • Georges Van Maele is verbonden aan de vakgroep Statistiek, Universiteit Gent;
  • Dirk Avonts is huisarts en hoofdredacteur Huisarts Nu.

Citeer dit artikel

Matthys J, Hallyn M, Miclotte A, Van Maele G, Avonts D. Medische en psychologische opvang van gevangenen: verschillen tussen België en Nederland. Huisarts Nu 2020;49:116-20.

Dit artikel is een ingekorte en bewerkte vertaling van: Matthys J, Hallyn M, Miclotte A, Van Maele G, Avonts D. Differences in triage and medical confidentiality between prisons of Belgium and The Netherlands. Acta Clin Belg 2019 Dec 12:1-7. doi: 10.1080/17843286.2019.1703090.

Volgende artsen hielpen bij het afnemen van de interviews:
In Nederland: dr. R. Hoofs, dr. B. Dahler, R. Beuming, dr. J. Stoopendaal, dr. J. Muskens, dr. J. van Andel, dr. J. Doets, dr. Dejongh, dr. Spoelstra, dr. Peeters, dr. Siccama, dr. Zygterop, dr. C. Emmens, dr. A. Bonger, dr. Angkotta, dr. W. Van de Water.
In België: dr. Callebout, dr. Maerten, dr. L. Marien, dr. J.P. Peumans, dr. A. Renaerts, dr. S. De Decker, dr. S. Tiberghien, dr. Deroeck T, dr. B. Van Den Berg, dr. L. Van Den Bosch, dr. P. Verbeke, dr. F. Wynants, dr. G. Van Damme, dr. Ausloos, dr. M. De Vos, dr. R. Saerens, dr. Hallyn, dr. H. Vandenberghe, dr. De Ridder.

Prof. dr. An De Sutter en prof. Sara Willems van de Universiteit Gent hielpen bij het tot stand komen van het artikel.
Prof. dr. Roy Remmen, Universiteit Antwerpen, was promotor van de masterthesis van Anneleen Miclotte.
Dr. Jan Matthys, de eerste auteur van dit artikel, was mede-promotor van de masterthesis van Mathieu Hallyn en Anneleen Miclotte.

Trefwoorden

Hebt u een vraag of opmerking?
Laat het ons weten!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.